Coratina maslina
Coratina maslina sorta je koja dolazi iz Italije, točnije iz Puglie i južne Italije. Kako su u pravilu sorte iz južnog toplijeg područja otpornije na visoke temperature od onih koje su se nastanile u sjevernim krajevima, takva je i ova sorta. Prema nekim istraživanjima može opstati na temperaturi od čak 50-52°C!
Daje kratke rode izboje uspravnog rasta, na osnovi čvrstih, prema vrhu tankih. Vrlo je cijenjena uljarica. Također, coratino maslina stranooplodna je sorta. Cvjeta obilnim peludom krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do sredine svibnja. Vrijeme od cvatnje do berbe je 185 dana. Njeni oprašivači su Pendolino, Frantoio,Leccino i Oblica.
Stablo coratina masline je omanje s korom tamnosive boje, dok mu je krošnja srednje bujnosti. Rano rađa, list joj je dugačak svijetlo zelen, a plod je srednje krupan do krupan 4-5 g. ovalnog oblika. Osjetljiva je na hladnoću i višak vode u zemljištu, te na bolesti rak masline, paunovo oko te olovnu bolest.
Prilagodljiva je škrtoj zemlje te usprkos njoj rađa redovito i obilno. Također, prilagodljiva je različitim klimatskim uvjetima. Pogodna je za strojnu berbu. Kasna je sorta te se u skladu s tim bere u prosincu.
Daje 25% ulja. Njeno ulje je izraženog voćnog mirisa, slatkasto i pikantno s gorkastim povratnim okusom, bogato polifenolima i aromatskim tvarima. Sva ljepota ovog ulja doći će do izražaja ako ga koristite kao začin za pečenu ribu i meso pripremljeno na žaru, kao i za već gotova jela, posebno tjesteninu, ali najviše pridonosi bogatstvu ukusa u jelima s gljivama.