Moraiolo maslina
Moraiolo maslina je još jedna talijanska sorta masline. Podrijetlom je iz Toscane.
Ova sorta masline nje u potpunosti otporna na niske temperature, stoga ju je važno saditi na područjima tople klime. Otporna je na sušu i skeletne terene. Njena krošnja raste uspravno, te dolaskom u rod raste u širinu. Stranooplodna je sorta, stoga zahtjeva kvalitetne oprašivače. Njeni oprašivači su: Pendolino i Maurino. Osjetljiva je na paunovo oko.
Plod ove masline je okrugao i malen. Teži prosječno 1,5 gram. Posebnost ovog ploda je što se teško odvaja od peteljke, pa nije pogodan za strojno branje. Također, plod dozrijeva postepeno i nejednolično. Rodnost je visoka i stalna. Moraiolo maslina pogodna je za berbu početkom studenog.
Kvaliteta ulja kojeg daje Moraiolo maslina je izvrsna. No, da bi ulje bilo vrhunske kvalitete plod je potrebno ubrati kada je on poluzelene boje. Njegov okus je uravnotežen s ugodnom gorčinom i pikantnošću. Vrhunski kuhari ga preporučuju dodavati u jela poput kuhanog povrća, krem juha, pečene ribe i zrelim sirevima.
Uskoro stiže ova nova etiketa.