Carbona maslina
Carbona maslina je autohtona sorta masline iz grožnjanskog područja, koja je oživjela zahvaljujući oporavku starih stabala prepuštenih samim sebi nakon velikog mraza od prije mnogo godina.
Stablo ove masline je jako bujnog rasta s izraženim deblom. Široka krošnja sastoji se od čvrstih i dugih granja. Te gipke grane su guste i vrlo rodne. Stranooplodna je sorta. Uzgaja se s ostalim domaćim sortama poput buga, belica i sl. Vrlo je otporna na uobičajene nametnike od kojih stradavaju ostale sorte maslina.
Plod je srednji do velik na dugoj peteljci. Rodnost ove masline je dobra i redovita.
Ulje koje ova maslina daje je izvanredno. Svježe je ulje izražene pikantnosti, gorčine i slatkastog okusa. Miriše na plod masline. Carbona ulja je laganog okusa koja se posebno slažu uz razne salate, svježi sir, rižoto s povrćem. Također se upotrebljavaju u pripremi kolača pa čak i u kombinaciji sa sladoledom.